Börskraschen 1929 blev starten på en lång ekonomisk nedgång i USA – det dröjde tjugofem år innan aktieindex Dow Jones åter nådde samma toppnoteringar som innan kraschen. Men vad berodde kraschen på? Och vad kan sparare och investerare dra för lärdomar av händelserna 1929?
Det glada 20-talet
1920-talet präglades av optimism och framtidstro i USA. Det rådde högkonjunktur, arbetslösheten var låg och allt fler hade råd med bilar, radio och nöjesliv. Att äta på restaurang och dansa Charleston till livemusik var populära sysselsättningar i storstäderna. Kanske har livet aldrig tett sig så bekymmerslöst som för den generation av amerikanska ungdomar som levde under ”the roaring 20s”, eller ”det glada 20-talet”?
Mer pengar än tidigare fanns i omlopp och att handla med aktier var på modet. Möjligheterna att tjäna pengar på börsklipp gjorde att allt fler investerare var redo att ta stora risker för att ta del av 1920-talets aktieuppgång. Spekulationsivern blev allt större och i början av 1929 användes nästan hälften av alla lån som togs till aktiehandel.
Under 1920-talet ökade värdet på Dow Jones tiofalt! Samtidigt var det väldigt få som tog sig tid att läsa in sig på bolagens siffror och många företag hade aktievärden som lågt skyhögt över vad som kunde motiveras med utgångspunkt i bolagets försäljning och vinst. Att investera på börsen sågs i princip som riskfritt – den går ju hela tiden upp!
Börskraschen 1929 – Bubblan brister
Onsdagen den 23:e oktober 1929 hände något som chockade investerarna – timmen innan stängning på New York-börsen började aktiekurserna helt plötsligt att sjunka. Det här blev startskottet på den börskrasch som skulle få konsekvenser för hela världen i många år framöver. När börsen öppnade igen på torsdag den 24:e, även känd som ”Black Thursday” så fortsatte nämligen kursfallet. Allt fler investerare ville i panik sälja sina aktier men köparna lyste med sin frånvaro – ingen ville investera på en fallande börs.
Sex dagar senare, den 29:e oktober 1929, hade en tredjedel av värdet på Dow Jones-index raderats. Kvar stod panikslagna och desperata människor som hade sett aktieinvesteringar som ett säkert sätt att tjäna pengar och som nu såg alla sina besparingar gå upp i rök.
De här sex dagarna blev startskottet för den djupa lågkonjunktur, ”The Great Depression”, som plågade både USA och många andra länder under hela 30-talet. Under den här perioden förlorade aktieindex Dow Jones 89.2% av sitt värde samtidigt som massarbetslöshet plågade den amerikanska befolkningen. Börskraschen 1929 orsakade inte ensam den långdragna lågkonjunkturen, men ska snarare ses som en av många samverkande faktorer.
Vad kan vi lära oss av börskraschen 1929?
I retrospektiv är det enkelt att se att börsmarknaden under slutet av 1920-talet är inne i en klassisk bubbla. Den haussade aktiemarknaden har lockat allt fler att investera både eget och lånat kapital med löften om säker och hög avkastning. Pengarna som flödade in på börsen drev upp kurserna till nivåer som aldrig tidigare skådats och som i sin tur motiverade allt fler att satsa allt mer. Samtidigt ökade inte det substantiella värdet på företagen i samma takt som deras aktievärde. När signalerna på att börsen började bli instabil började komma i oktober ledde det till total säljpanik – plötsligt ville alla sälja men ingen ville köpa.
Kraschen på Wall Street 1929 följer ett typiskt mönster som vi kan se för de flesta börskrascher. En period av köptryck och uppblåsta förväntningar följs av panik hos investerarna med stora nedgångar som följd. Investerarna tapper helt enkelt förtroendet för att börsen ska kunna prestera bättre och vill sälja sina aktier. Det här leder till ett prisfall som i sin tur triggar ett än större säljtryck och ytterligare prisfall. Det är oftast lika mycket psykologiska faktorer som reella ekonomiska sådana som orsakar både bubblor och börskrascher. Den mänskliga faktorn, att vi människor inte är helt rationella och förutsägbara, gör det svårt, om inte omöjligt, att förutse när nästa krasch kommer att inträffa.
Investera långsiktigt för minskad risk
För den som investerar långsiktigt i aktier eller fonder är det viktigt att minnas att en förlust aldrig är realiserad så länge du inte behöver sälja dina aktier eller fonder. Därför är det viktigaste vid en börskrasch att inte dras med i paniken om det inte är pengar som du absolut behöver just nu!
Genom att månadsspara påverkas du dessutom mindre av toppar och dalar utan kan se det som att du ”får mer för pengarna” under perioder då börsen går sämre. Det är även bra att sprida riskerna och aldrig sätta alla ägg i samma korg – låt en del av dina pengar vara exponerade mot aktiemarknaden genom att investera i flertalet fonder eller aktier för att ta del av den sannolika avkastningen på lång sikt. Men satsa också på andra investeringsslag, exempelvis obligationer, räntefonder och sparkonton med ränta för att få en bra riskspridning.
Läs även: ”Året då världens rikaste person har en större nettoförmögenhet än världens BNP”
”The only thing we have to fear is fear itself”
– Franklin D. Roosevelt
Med detta sagt, ta vara på ditt kapital på ett ansvarsfullt sätt och kom igång med ett långsiktigt sparande via Sveriges bästa bank – Avanza! Skapa ditt konto via nedan länk.