Lär dig mer om aktier
Vad är en aktie?
En aktie är en ägarandel av ett aktiebolag. Det innebär att om du köper aktier i ett aktiebolag blir du delägare i bolaget. För att kunna bli aktieägare i ett bolag krävs det att bolaget är ett aktiebolag, förkortat AB. Det finns såväl noterade som onoterade aktier. Noterade aktier är aktier som handlas på börsen. Onoterade aktier handlas inte på börsen. Anledningen till att ett företag väljer att sälja aktier är för att finansiera bolaget.
Vad är syftet med att vara aktieägare?
Syftet med att vara aktieägare i ett bolag är att ta del av bolagets framtida utveckling (förhoppningsvis tillväxt och vinst). Det är i korthet ett effektivt sätt att förvalta ett kapital och generera en god avkastning. En positiv avkastning kan antingen genereras genom att värdet på aktien stiger eller genom att ta del av bolagets utdelningar.
Hur fungerar aktier?
Vid köp av aktier blir du dels delägare i bolaget som du köpt aktier i men du blir även registrerad ägare i det som heter aktieboken. Aktieboken är ett register över alla aktieägare i bolaget. Vid ett aktieköp tilldelas du som aktieägare även en avräkningsnota. Avräkningsnotan är verifikationen som visar på antalet aktier du har handlat samt vilken kurs som aktierna har handlats till.
Olika aktieslag med olika rösträtt
Aktier finns i olika aktieslag och med olika rösträtt. Det vanligaste är A -och B-aktier men det finns även ex. C-aktier och Preferensaktier. Aktieslag A, B och C kallas med ett mer specifikt för stamaktier. Anledningen till att det finns olika typer av stamaktier är för att de har olika rösträtt. Som aktieägare har du möjligheten att framföra din åsikt om hur bolaget sköts genom att rösta på bolagsstämman. Många aktier är därmed ofta förknippat med en stor röstandel på bolagsstämman. Företaget bestämmer själva hur uppdelningen av de olika aktieslagen ska se ut samt vilka rättigheter som följer. Generellt sett har A-aktier högre rösträtt än B -och C-aktier. Utdelningen är i normala fall likvärdig för alla aktieslag.
Vilket aktieslag är bäst?
Då A-aktier vanligtvis har en högre rösträtt än övriga aktieslag är det förmånligt att äga A-aktier om du som aktieägare än mån om att vara involverad i bolagets verksamhet och beslutsfattande. Detta är dock sällan relevant för småsparare då det oftast krävs en stor mängd kapital (oavsett aktieslag) för att bli en påverkande faktor i ett bolag – i synnerhet när det gäller noterade bolag. Det är dock viktigt att varsko sig om att utdelningen är den samma för alla aktieslag.
Vad kostar en aktie?
Aktiemarknaden fungerar ungefär som en stor torghandel där det finns såväl köpare som säljare. Enkelt uttryckt innebär detta att en akties pris bestäms av utbud och efterfrågan. När säljaren är beredd att sälja en aktie till det pris som köparen är beredd att köpa aktien för så har ett pris fastställts. En akties pris kan därmed fluktuera i värde beroende på hur högt eller lågt marknaden värderar aktien. Marknadens värdering av en aktie kan variera av diverse anledningar (samhällstrender, årsrapporter, kvartalsrapporter, köp och säljrekommendationer från analyshus etc.).
Exempel: Säljaren meddelar marknaden att aktie X nu kan köpas för 100 kronor. Ingen köpare är intresserad av att köpa aktie X för 100 kronor. Säljaren sänker då sitt bud till 95 kronor. En köpare blir intresserad och köper aktie X för 95 kronor och priset per aktie har därmed fastställts till 95 kronor.
Hur skiljer sig aktiekursen från bolagsvärdet?
Ett bolags aktiekurs är inte det samma som bolagets värde. Bolagets värde bestäms genom att multiplicera aktiekursen med antalet utestående aktier. Det är därför omöjligt att avgöra om ett bolag handlas till en låg eller hög värdering med utgångspunkt i aktiekursen.
Exempel: Bolag X handlas till 2 kronor per aktie och bolag Y handlas till 20 kronor per aktie. Bolagsvärdet för bolag X och bolag Y är det samma då antalet utestående aktier skiljer sig. Utestående aktier i bolag X är 100 stycken och utestående aktier i bolag Y är 10 stycken.
– Bolagsvärde bolag X: (2 kronor x 100) = 200 kronor
– Bolagsvärde bolag Y: (20 kronor x 10) = 200 kronor
Hur kan jag tjäna pengar på aktiehandel?
Anledningen till varför folk handlar med aktier är ganska enkel – för att tjäna pengar. Alternativet till aktiehandel är att placera pengarna i en fond eller på ett sparkonto. Lär mer om fondsparande här. Innan man väljer förvaltningsstrategi är det viktigt att vara medveten om att olika typer av förvaltning är förknippad olika stor risk. Exempelvis är aktiehandel förknippad med större risk än ett sparkonto. Den generella regeln lyder – ”hög risk, hög avkastning” (”high risk, high reward”). Ett sparkonto har låg avkastning men också låg risk, ett aktiesparande har generellt sett högre avkastning men också en högre risk.
Det finns två sätt att tjäna pengar på aktier:
- Sälj aktier med vinst
- Utdelning
Sälj med vinst
När du köper aktier är målsättningen att de ska stiga i värde. För att göra en bra affär krävs det att du köper aktierna till ett lägre pris än vad du sedan säljer aktierna för. En positiv prisutveckling av bolagets värde och därigenom av bolagets aktier kan vara ett resultat av; bolagets snabba tillväxttakt, att globala trender premierar bolagets produkt, framgångsrikt ledarskap etc.
Utdelning
Som aktieägare kan man få ta del av företagets vinst, detta kallas att bolaget gör en aktieutdelning. Utdelningens storlek bestäms av två parametrar:
- Innehav av utdelningsberättigade aktier
- Storlek på aktieutdelning (bestäms på bolagsstämman)
Utdelningen är den pengasumma som aktieägaren får ut i kronor och ören. Genom att dividera utdelningen med aktiens pris kan man även räkna fram direktavkastningen. Direktavkastningen är alltså en procentsats som redogör för storleken på utdelningen i förhållande till aktiens pris.
Exempel: Investeraren är intresserad av att uppnå en god avkastning på sitt kapital. Investeraren vill både ta del av bolagets vinst och aktieutveckling och köper därför aktier i ett bolag med 3% direktavkastning. Investeraren köper aktier för 100 kronor och får därmed 3 kronor i utdelning varje år. Efter 1 år har aktiernas värde stigit med 10% – från 100 kronor till 110 kronor. Investeraren säljer aktierna för 110 kronor och har därmed gjort en total vinst på 13 kronor.
– Aktiens utveckling: 110 – 100 = 10 kronor
– Utdelning: 100 kronor x 3% = 3 kronor
Vad är courtage?
Courtaget är en form av handelsavgift som alla aktiehandlare behöver betala vid köp eller sälj av aktier. Denna avgift skiljer sig beroende på vilken mäklare du handlar hos (ex. Avanza, Nordnet, Degiro etc.) och vilken marknad du handlar på (ex. Sverige, Norge, Finland etc.). Courtaget kan antingen vara fast eller som en procentandel av köpet. En större ordersumma innebär ett högre courtage.
Courtaget är oftast lägre på den nordiska marknaden än courtaget på övriga marknader (ex. amerikanska och tyska marknaden).