Ekobrottsmyndighetens definition av marknadsmanipulation lyder enligt följande:
”Marknadsmanipulation handlar framför allt om handel eller läggande av order på värdepappersmarknaden som kan påverka aktiekurserna på ett falskt eller vilseledande sätt. Det kan till exempel gå till så att någon som redan har många aktier i ett företag vill att aktiekursen ska gå upp och därför köper ytterligare enstaka aktier vid ett stort antal tillfällen och lyckas höja aktiekursen lite varje gång.
Den som gör så kan dömas för brott, även om personen inte visste att det var brottsligt och inte ens har sålt några aktier. Köp av aktier ska ske för att man vill äga aktien på lång eller kort sikt och inte för att man endast vill påverka aktiekursen, det vill säga priset på aktien. Detsamma gäller vid försäljning, den får inte ske för att man vill påverka priset heller.
Att försöka påverka aktiekurserna på annat sätt kan också vara brottsligt. Det kan till exempel vara fråga om spridning av rykten eller information på annat sätt som ger falska eller vilseledande signaler om tillgång, efterfrågan eller pris på ett finansiellt instrument.
Ett närliggande brott är svindleri.”
Om marknadsmanipulation eller en utbredd oro beträffande förekomsten av marknadsmanipulation inte utreds urgröper detta förtroendet för våra svenska tillsynsmyndigheter och aktiemarknaden i stort. Marknadsmanipulation kan aldrig accepteras. Råder det en allmän uppfattning om att marknadsmanipulation förekommer och inte utreds så behöver det uppmärksammas.
Mot bakgrund av detta har BillieBillion valt att formulera ett öppet brev till Finansinspektionen (nedan definierat som ”FI”) och Ekobrottsmyndigheten (nedan definierat som ”EBM”) för att markera behovet av en utredning av blankarfirmornas handel i det svensknoterade börsbolaget Sinch AB (nedan definierat som ”Sinch”).
Med ambitionen att påvisa att det de facto råder en allmän oro beträffande förekomsten av marknadsmanipulation i Sinch upprättas även en namnlista kopplad till informationen i detta brev. Namnlistan undertecknas av de som anser att en utredning av FI och EBM vore nödvändig.
Se länk till namnlistan nedan:
Marknadsmanipulation där aktören använder volymen till sin fördel
Enligt den definition av marknadsmanipulation som EBM presenterar på sin hemsida lyder inga tvetydigheter.
”Köp av aktier ska ske för att man vill äga aktien på lång eller kort sikt och inte för att man endast vill påverka aktiekursen, det vill säga priset på aktien. Detsamma gäller vid försäljning, den får inte ske för att man vill påverka priset heller.”
Marknadsaktörer med begränsade finansiella medel som ägnar sig åt marknadsmanipulation tenderar att söka sig till aktier med en låg omsättning då det skapar förutsättningar att påverka aktiekursens prisutveckling kortsiktigt. Denna manipulation sker ofta genom ”enpetarhandel” där aktören ifråga köper enstaka aktier vid ett stort antal tillfällen i syfte att driva upp aktiepriset.
Marknadsaktörer som däremot besitter större finansiella resurser kan även driva prisutvecklingen i börsnoterade bolag där en hög omsättning i aktien råder. Dessa aktörer kan påverka prisutvecklingen på aktien genom att utgöra en stor andel av aktiens omsättning.
Blankning är ett potent sätt att åstadkomma stora säljflöden som inte behöver föregås av några köpflöden eftersom aktierna som säljs har lånats av marknaden. När ett stort säljtryck skapas i en aktie har det en inverkan på andra marknadsaktörer vilket ofta får som konsekvens att aktieprisfallet som säljflödet medfört accentueras av högfrekvenshandel och marknadspsykologi. Detta skapar förutsättningar för vissa marknadsaktörer att påverka aktiepriset i större börsnoterade bolag.
Exempelvis skulle en blankarfirma kunna skapa ett osedvanligt högt säljtryck med syftet att initiera ett aktieprisfall som följaktligen har en inverkan på högfrekvenshandeln som driver ner aktiepriset ytterligare för att avslutningsvis forcera ut oroliga aktieägare eller aktörer vars certifikat knockas. Aktieprisfallet har accentuerats och blankarfirman som initierat aktieutförsäljningen kan köpa tillbaka aktierna till ett betydligt lägre pris.
Ovan är ett exempel på en form av marknadsmanipulation som riskerar att inte uppmärksammas då det kan vara svårt att påvisa att aktören haft för uppsåt att påverka aktiekursens utveckling.
För att utröna huruvida denna form av manipulation eventuellt pågår i Sinch vore ett naturligt första steg att se över hur stor andel av aktiens veckovisa omsättning som utgörs av blankarnas handel. Fastän det inte fullt ut kan avläsas hur stor andel av omsättningen dessa aktörer utgör så kan det i viss utsträckning uppskattas genom att avläsa förändringen i blankarnas korta positioner som dagligen rapporteras på Finansinspektionens hemsida. Denna dagliga rapportering har BillieBillion följt under innevarande år.
Blankarnas andel av omsättningen i Sinch
Vid en jämförelse mellan förändringen i blankarnas korta positioner och den totala omsättningen i Sinchs aktie kan det fastslås att en stor del av handeln i aktien utgörs av blankare. Under innevarande år har omkring 1,1 miljarder aktier omsatts i Sinch aktie varav 144 miljoner aktier är ett resultat av blankarnas handel. Knappt var sjunde aktie som omsatts är drivet av blankare som justerar sina korta positioner. Detta är dessutom en siffra som med all sannolikhet är avsevärt lägre än den faktiska siffran eftersom datan från Finansinspektionens hemsida enbart synliggör blankarnas justerade positioner vid börsens stängning, inte den handel som inträffat under dagen. Ingenting indikerar att dessa aktörer skulle ha varit passiva i den dagliga handel som sker i Sinch.
Ovan information fastslår inte att manipulation förekommer men den åskådliggör att det finns fog för FI och EBM att utreda huruvida förekomsten av dessa blankarstyrda flöden syftar till att påverka aktiepriset i Sinch eller ej. När ett fåtal aktörer utgör en så stor andel av den totala omsättningen i en aktie blir det den naturliga följdfrågan.
Situationen skulle kunna likställas vid att ett fåtal privatpersoner konsekvent handlar aktier i ett bolag med låg omsättning och konsekvensen av handlingen blir att aktiekursen oavbrutet stiger i pris.
En utebliven utredning skulle signalera att FI och EBM har en större tillit till marknadsaktörer med djupare fickor och därmed åsidosätter sitt uppdrag som tillsynsmyndighet.
Utreda för att utesluta
Aktiehandel som kväver en aktiekurs i syfte att förespegla att det finns skäl till oro för att avsiktligen sänka förtroendet för bolaget är marknadsmanipulation. Ett skadat förtroende kan vara förödande för ett börsnoterat bolag och medför inte sällan verkliga ekonomiska konsekvenser för bolaget – det har vi sett prov på historiskt.
En utredning för att utesluta att denna form av marknadsmanipulation föreligger i Sinch vore önskvärt och nödvändigt för att förtroendet för de svenska tillsynsmyndigheterna samt finansmarknaderna ska förbli intakt.
Detta brev är att betrakta som en uppmaning i starkast möjliga ordalag.
OBS! Inget i detta brev är att betrakta som aktierekommendation eller rådgivning