Ett av Sveriges äldsta bolag, Husqvarna, grundades år 1689 mitt i brinnande krigstider. På den tiden tillverkade Husqvarna vapen till armén. Vapenproduktionen fortsatte de med ända fram till år 1989 (!) men under den perioden utvecklades även andra typer av Husqvarnaprodukter inom nya segment.
I denna artikel går BillieBillion igenom Husqvarnas historia och riktning framåt. Enligt BillieBillion har Husqvarna potential att bli ett av Stockholmsbörsens finaste bolag där betydligt högre vinsttillväxt och vinstmultipel kan bli en realitet inom en överskådlig framtid.
Likt det vita ZYN-snuset blev en tillväxtmaskin för Swedish Match kommer den kommersiella robotgräsklipparen CEORA att lyfta Husqvarna till nya höjder.
Historisk tillbakablick
För att bilda sig en bättre uppfattning om bolaget så kommer här en sammanfattad tillbakablick på Husqvarnas verksamhet från starten år 1689:
- 1689: Startar en vapenfabrik i Husqvarna. Sista Husqvarna-vapnet tillverkades år 1989.
- 1872: Börjar tillverka symaskiner. Slutar med tillverkning av symaskiner år 1997.
- 1874: Börjar tillverka köksutrustning.
- 1896: Börjar tillverka cyklar, dessa producerades fram till år 1962.
- 1903: Börjar tillverka motorcyklar. Verksamheten lades ner år 1987.
- 1919: Förvärvar Norrahammars Ironworks och påbörjar utvecklingen av Husqvarnas gräsklippare.
- 1959: Börjar tillverka motorsågar.
- 1969: Tillverkar den första motorsågen med integrerat anti-vibrationssystem.
- 1970: Lil Wettergren utses till Husqvarnas styrelse och blir därmed första kvinnliga styrelsemedlemmen i Sverige.
- 1995: Lanserar den första soldrivna robotgräsklipparen.
- 2006: Börsnoteras på NASDAQ OMX Stockholm.
- 2016: Lanserar Gardera Smart System – ett smart bevattningssystem för trädgården.
- 2019: Lanserar en ny robotgräsklippare som klarar tuff terräng och 70% lutning.
- 2021: Förvärvar Orbit – marknadsledaren inom bevattning.
- 2022: Lanserar världens första kommersiella robotgräsklippare.
Från vapen och symaskiner till robotgräsklippare och bevattningssystem. Det är uppenbart att innovation och utveckling har varit en viktig del av Husqvarnas DNA. Idag är Husqvarna världsledande inom segmentet robotgräsklippare. Ett snabbväxande segment som kan göra Husqvarna till Stockholmsbörsens finaste tillväxtbolag.
Attraktiv värdering – multipelexpansion vore sannolikt
Husqvarna har under en lång period haft en förhållandevis långsam, om än stabil, omsättningstillväxt runt 4-9% och en varierande vinsttillväxt. Under de senaste tre åren (2019-2021) har bolaget vuxit vinsten med 28%, 15% och 41%. Bolaget handlas i skrivande stund runt P/E 12.
Peter Lynch nämner som tumregel i sin bok ”Beating the Street” att ett bolag handlas till en attraktiv P/E-multipel när den procentuella vinsttillväxten är större eller lika med P/E-talet. Med andra ord ett PEG-tal som är mindre eller lika med 1. Förutsatt att bolaget bibehåller den tvåsiffriga vinsttillväxten och lyckas med sina hållbarhetsmål är den befintliga värderingen att betrakta som attraktiv enligt Lynchs tumregel.
Husqvarna är väldigt tydliga i sin hållbarhetsstrategi. En långsiktig målsättning är att 67% av bolagets motordrivna maskiner ska vara eldrivna inom fem år – att jämföra med dagens 38%. Två klassiska hållbara industribolag med likartad vinsttillväxt är Tomra och Nibe, de handlas till P/E 60-65. En hållbarhetsstämpel berättigar alltså en betydligt högre värderingsmultipel än den Husqvarna har idag.
Robotgräsklipparen gör entré i USA
I Sverige äger 21% av villaägarna en robotgräsklippare. Studier redogör för att robotgräsklipparna står inför en kraftig uppgång de närmaste åren i Sverige, Norge och Danmark. Till skillnad från i Norden är marknaden för robotgräsklippare i stort sett oetablerad i USA. År 2023 kommer Husqvarnas amerikanska konkurrenter Toro och Segway att lansera sina robotgräsklippare i USA. De närmaste fem åren spås den amerikanska marknaden för robotgräsklippare växa enormt snabbt.
På global basis förväntas marknaden inom privata robotgräsklippare växa från 1,48 miljarder USD år 2021 till 4,04 miljarder USD år 2028. Husqvarna är den solklara marknadsledaren inom detta segment med drygt 50% i marknadsandel. Kan Husqvarna bibehålla sin marknadsandel och dryga 8% i vinstmarginal så innebär det att de år 2028 genererar 1,5 miljarder kronor i vinst enbart från försäljningen av privata robotgräsklippare.
Husqvarnas kommersiella robotgräsklippare – en guldgruva
Under 2022 har Husqvarna, som en av de första aktörerna, etablerat sig på marknaden för kommersiella robotgräsklippare i samband med sin lansering av CEORA. CEORA är en helt revolutionerande produkt som kommer förändra den kommersiella gräsklipparmarknaden de kommande åren. CEORA ska användas i kommersiella syften, exempelvis vid skötsel av parker och sportarenor. Denna kommersiella robotgräsklippare kommer därmed ersätta befintliga diesel och bensindrivna åkgräsklippare. Det är såväl ekonomiskt som miljömässigt hållbart att byta från den mänskligt manövrerade åkgräsklipparen till den eldrivna robotgräsklipparen CEORA.
Den kommersiella marknaden för robotgräsklippare bedöms dessutom vara fem gånger större (40-50 miljarder kronor) än marknaden för privata robotgräsklippare. Ifall Husqvarna blir världsledande även på marknaden för kommersiella robotgräsklippare skulle det innebära en stark tillväxt under många år framöver.
Med en servettkalkyl kan man snabbt dra slutsatsen att enbart CEORA inom de närmaste åren kan komma att öka Husqvarnas vinst med mer än 50%. CEORA kan därmed anses motivera mer än halva Husqvarnas befintliga börsvärde.
- Marknad kommersiella robotgräsklippare: 50 miljarder kronor
- Husqvarnas marknadsandel: 50% (samma marknadsandel som inom privata robotgräsklippare)
- Vinstmarginal: ≈8%
- Vinst: 50 miljarder kronor x 50% x 8% = 2 miljarder kronor
CEORA + ESG = Vinsttillväxt + Multipelexpansion
Sammanfattningsvis är det uppenbart att robotgräsklipparna, inom såväl det privata som det kommersiella segmentet, kommer att vara starkt bidragande till Husqvarnas fortsatta vinsttillväxt. Med utgångspunkt i att marknadsandelarna bibehålls och ovan estimat avseende marknadsstorlek stämmer så kommer Husqvarna år 2028 generera 3,5 miljarder kronor i vinst på enbart privata och kommersiella robotgräsklippare. Detta är att jämföra med dagens vinst från segmentet robotgräsklippare som ligger omkring 400-500 miljoner kronor.
År 2022 förväntas hela Husqvarnakoncernen generera 3,5 miljarder kronor i vinst. Ifall robotgräsklipparsegmentet utvecklas i enlighet med ovan estimat och resterande segment inom koncernen genererar en nolltillväxt fram till 2028 skulle det innebära att bolaget genererar 3,5 miljarder kronor i vinst på robotgräsklippare och 3 miljarder kronor i vinst på resterande verksamheter. Sammantaget en vinst på 6,5 miljarder kronor.
Ponera vidare att bolaget har uppnått sina hållbarhetsmål och därigenom handlas till en högre vinstmultipel omkring P/E 20-25 så skulle det innebära att bolagsvärdet år 2028 uppgår till 130-160 miljarder kronor. Ett bolagsvärde 3-4X högre än dagens befintliga bolagsvärde på 40 miljarder kronor.
Enligt BillieBillions analys är det svårt att hitta en mer ”screaming buy” än Husqvarna på befintliga kursnivåer.
Med det sagt vill BillieBillion också uppmana alla investerare till att göra sina egna bolagsanalyser och att denna artikel inte ska ses som någon form av rekommendation eller rådgivning.
Läs även: ”Sinch, Azelio och Husqvarna – bolag som kan överraska under 2022”