Enligt världsbanken är medellivslängden i Sverige 82 år – 81 år för män och 85 år för kvinnor. Detta att jämföra med medellivslängden för 100 år sedan som endast var 56 år – alltså ett 26 år kortare liv i snitt. Under 1920-talet var dessutom pensionsåldern i Sverige 67 år vilket innebär att folk, i snitt, pensionerade sig 11 år efter döden.
Ur flera aspekter har Sveriges befolkning mer frihet än någonsin historiskt men en förvånansvärt stor del av vår tid består i fruktlösa sysslor skapat av samhällets progression. Omkring 6 år av vår livstid spenderar vi i köer, under 2 år öppnar och läser vi post och under 8 månader ringer vi samtal som ingen besvarar. Vad bidrar då denna frihet till? Är vi långsiktiga i vår förvaltning av livstillgångar eller kan det finnas anledning att förändra vissa vanor och förvalta tiden bättre?
Timmar vi spenderar – förvaltning av livstillgångar
Låt oss utgå ifrån att livet kan delas upp i fyra tårtbitar: arbete, familj, socialt och hälsa. Generellt sett krävs det en balans mellan dessa bitar för att en människas liv ska vara långsiktigt hållbart. För att bilda oss en uppfattning om svenskens förmåga att balansera dessa fyra tårtbitar tittar vi på hur tiden under en genomsnittlig vecka spenderas. På en vecka lägger svensken ca: 49 timmar på sömn, 40 timmar på arbete, 21 timmar framför mobiltelefonen, 14 timmar framför tvn, 14 timmar på att laga och äta mat och 2 timmar på träning. Detta ger oss 28 timmar kvar varje vecka. Men om vi då dessutom spenderar 12 timmar varje vecka på att stå i kö och 4 timmar på att öppna och läsa post återstår endast 12 timmar varje vecka för övrig aktivitet. Övriga aktiviteter kan tänkas vara: duscha, gå på toaletten, umgås med familj, träffa vänner, städa eller shoppa. Givetvis är vissa av dessa sysslor något överlappande, men för enkelhetens skull så utgår vi ifrån att varje aktivitet sker var för sig.
Sömn, jobb och valfri skärm
Det är alltså inte särskilt konstigt att de flesta av oss inte känner att tiden räcker till. Det är inte heller särskilt förvånande att 1 miljon svenskar äter antidepressiv medicin och att många upplever brist på mening i sina liv när närmare 75% av dygnets alla timmar investeras i: sömn, jobb och valfri skärm. Dialogen och närheten till vänner och familj prioriteras bort samtidigt som träning och hälsa ofta blir sekundärt. När samhällets fundament inte främjar ett långsiktigt hållbart liv för samhällets invånare så skapas ohälsosamma rutiner som kan ta lång tid att förändra.
Sverige – ett enormt företag
En undersökning från Return on Wellbeing Institute visar på att arbetskraftens välmående har en direkt positiv inverkan på företagets vinst. Ifall vi betraktar Sverige som ett enormt företag så framgår det ganska tydligt att bolaget bör se över sin värdegrund och det krävs ett omfattande omställningsprogram för att sätta nya rutiner och skapa en bättre ”arbetsplats” (läs samhälle).
“The problem with the rat race is that even if you win, you’re still a rat”
-Lily Tomlin
Läs även: ”Din livs bästa investering – bostaden”
Med detta sagt, ta vara på ditt kapital på ett ansvarsfullt sätt och kom igång med ett långsiktigt sparande via Sveriges bästa bank – Avanza! Skapa ditt konto via nedan länk.